Hoe eet ik koolhydraatarm?

Je hebt er vast wel eens over gehoord: eten zonder koolhydraten. Het klinkt misschien als een hype, maar eten zonder koolhydraten is een goede manier om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Geen beperkingen of restricties, maar eten dat waar je lichaam om vraagt. Meerdere studies tonen aan dat een koolhydraatarm eten niet alleen bijdraagt aan gewichtsverlies, maar dat het ook zorgt voor een verbetering van je bloedsuikerspiegel, je cholesterol, je bloeddruk en diabetes type 2. Geen koolhydraten klinkt misschien ingewikkeld, maar het is makkelijker als je denkt. In deze blog geeft ik je een aantal tips.

Hoe kies ik de juiste koolhydraat arme producten

Om te beginnen is het altijd handig om in de supermarkt altijd op het etiket van het product te kijken. Houdt hier de richtlijn aan dat een product minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram moet bevatten om koolhydraatarm te zijn. Het is ook goed om te kijken naar of er suikers aan het product zijn toegevoegd. Dit staat bij de ingrediënten (en is vaak ook verschuild onder de naam: fructose, honing, ahornsiroop, kandij, etc.). Het is niet nodig om naar de ‘waarvan suikers’ te kijken. Deze waarde zegt niets over hoeveel suiker er is toegevoegd.

Koolhydraatarm koken

Natuurlijk zal je even moeten wennen aan de nieuwe manier van koken. Koolhydraatarm koken is zoals eerder gezegd niet moeilijk! Binnen een paar weken heb je het onder de knie, en dan is het een eitje. En tegengesteld aan wat je misschien denkt, zeer gevarieerd. Denk maar eens aan koolhydraatarme pannenkoeken, een heerlijke lasagne, rijst of een gezonde pasta. De opties zijn mega!

Hoe houd ik het vol?

Een van de belangrijkste tips is het eten van voldoende gezonde vetten en eiwitten. Iedereen snapt dat je van een salade bestaande uit een paar slablaadjes en tomaten niet voldaan raakt. Het wordt dan een lange zit tot een volgende maaltijd. Kies in plaatst daarvan voor een goed gevulde maaltijd met veel groentes maar ook gezonde vetten als avocado, noten  en olijven en voeg eiwitten toe als ei, vlees of vis. Iets wat ook erg goed werkt is het in controle houden van je omgeving. Dit is namelijk heel makkelijk te controleren. Niemand kan het weerstaan als de hele keuken vol ligt met chips en chocolade. Een keer visite? Haal op dat moment pas iets lekkers of stel ze van te voren op de hoogte. Ze zullen het vast begrijpen. Gooi ongezonde producten in huis dus weg, het is al moeilijk genoeg om de verleidingen buiten de deur te weerstaan!