Verlegen meisje

Help, ik heb puistjes!

In onze tienerjaren kunnen we behoorlijk worden geteisterd door puisten. En helaas verschijnen ze altijd op een moment dat het net even niet uitkomt. Een puist is eigenlijk gewoon een verstopte of ontstoken porie. Maar de meeste meiden vragen zich natuurlijk af hoe ze van hun puistjes afkomen. In deze blog leggen we je dat graag uit.

Druk je puistjes nooit uit

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Druk nooit, maar dan ook nooit je puistjes zelf uit. Het uitknijpen is niet goed voor je huid, omdat je huid al vol zit met talg, dode cellen en bacteriën. Druk je een puistje toch uit? Dan is de kans groot dat de talg nog dieper in de huid komt te zitten. Met als gevolg dat je nog meer ontstekingen en puisten krijgt. Bovendien kan het uitdrukken resulteren in lelijke littekens in je gezicht. Over het algemeen is het zo dat puistjes vanzelf aan het einde van je tienertijd over gaan. Maar tot die tijd geven we je graag tips hoe je ze kunt verminderen.

Smeer tandpasta tegen puistjes

Tandpasta is misschien wel de meest bekende middel om puistjes te bestrijden. Smeer tandpasta over het puistje om ervoor te zorgen dat deze uitdroogt. Je kunt de tandpasta gebruiken als een soort gezichtsmasker. Zodra de pasta hard wordt kun je het verwijderen. Maar je kunt de tandpasta ook opsmeren vlak voordat je naar bed gaat, om het de volgende ochtend er pas weer af te halen. Welke manier je kiest is afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.

Laat je huid stomen

De een heeft sneller last van puistjes dan de ander. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een vette huid hebt. Heb je hier last van? Dan kun je het beste je huid regelmatig stomen. Om je huid te stomen heb je een pan met kokend water nodig en wat kruiden of oliën. Ga met je hoofd boven de pan hangen en leg een handdoek over je hoofd, zodat de stoom niet kan ontsnappen. Stoom vervolgens circa 10 tot 15 minuten lang. Daarna kun je met een watje en een toner het vuil afkomstig uit je poriën weghalen. Wanneer je regelmatig stoomt kun je de huid reinigen en zul je merken dat je steeds minder last krijgt van puisten.

Welke kruiden of olies kan ik het beste gebruiken voor het stomen van mijn huid? Hiervoor heb je vele mogelijkheden. Kamille heeft bijvoorbeeld een verzachtende werking op een geïrriteerde huid. Terwijl de kruid Rozemarijn een vette huid weet te balanceren. Venkel vertraag de veroudering van de huid. En Jasmijn helpt weer tegen een jeukende, droge en gevoelige huid. Heb je last van eczeem? Dan kun je ook nog een beetje Jojoba toevoegen aan het kokend hete water.

Producten tegen puistjes

Zie je het niet zitten om je puistjes te bestrijden met tandpasta? En vind je het stomen van de huid ook niks? Dan kun je uiteraard ook gewoon kiezen voor het smeren van producten. De meeste mensen zijn op zoek naar producten die puistjes in 1 dag kunnen bestrijden. Laten we maar meteen duidelijk zijn, dit soort producten bestaan niet! Wel heb je vandaag de dag diverse lotions, maskers en ook meerdere soorten crème tegen puistjes. Welk product het beste werkt is afhankelijk van de mate van acne en je huidtype. Hou rekening met deze factoren voordat je een product aanschaft. En hou er ook rekening mee dat je vaak pas op de lange termijn effect gaat zien. Wees dus consistent in het gebruik ervan.